
Na świat przyszły pierwsze ropuchy grzebieniaste z in vitro
25 listopada 2019, 17:42Amerykańscy uczeni donoszą o olbrzymim sukcesie na drodze do uratowania krytycznie zagrożonej portorykańskiej ropuchy grzebieniastej (Peltophryne lemur). Po raz pierwszy udało się uzyskać osobniki z zapłodnienia in vitro. Pierwsza z 300 ropuch, które w ten sposób się wykluły, została nazwana Olaf, poinformowała Diane Barber z Fort Worth Zoo w Teksasie.

MIT rewolucjonizuje produkcję energii
1 sierpnia 2008, 10:51Naukowcy z MIT-u (Massachusetts Institute of Technology) poinformowali o dokonaniu przełomowego odkrycia, które w niedalekiej przyszłości zamieni światło słoneczne z marginalnego w główne źródło czystej energii. Akademicy opracowali bowiem tanią prostą metodę przechowywania energii.

Niezwykłe zęby skałoczepa
20 lutego 2015, 11:29Nić pajęcza straci prawdopodobnie miano najmocniejszego naturalnego materiału. Naukowcy z University of Portsmouth odkryli, że zęby skałoczepów mogą być bardziej wytrzymałe od nici pajęczej i mają strukturę, którą można skopiować i na jej podstawie budować wytrzymałe samochody, łodzie czy samoloty.

Grunt to być niesmacznym
4 czerwca 2007, 11:30Entomolodzy z Wake Forest University rozszyfrowali sposób, w jaki ćmy stanowiące przysmak nietoperzy chronią się przed zjedzeniem. Naśladują dźwięki wydawane przez swoich niesmacznych pobratymców...

Płot zagraża zwierzętom
3 sierpnia 2011, 15:58Słynna 1000-kilometrowa bariera, która ma powstrzymywać nielegalnych imigrantów przed przekraczaniem meksykańsko-amerykańskiej granicy, sprawia problemy zwierzętom, w tym gatunkom zagrożonym.

Tur - reaktywacja
19 stycznia 2010, 09:30Wszystko wskazuje na to, że włoski zespół, którego pracami kieruje Donato Matassino z Konsorcjum Biotechnologii Eksperymentalnej z Benevento w południowej Szampanii, zamierza wskrzesić tura. Ma do tego dojść dzięki potomkom Bos primigenius, a konkretnie dzięki analizom ich materiału genetycznego i przeprowadzonemu na ich podstawie selektywnemu krzyżowaniu współczesnych ras bydła.

Wenus z Milo z atrybutami prostytutki?
13 maja 2015, 05:52Wenus z Milo, jedna z najsłynniejszych rzeźb w dziejach ludzkości, mogła przedstawiać boginię z atrybutem typowym dla prostytutek. Projektant Cosmo Wenman z San Francisco „dodał” posągowi brakujące ramiona, by sprawdzić jedną z teorii na temat tego, jak wyglądał on w całości.

Woski do wąsów dla amatorów whisky
14 lipca 2015, 06:28W sprzedaży pojawiła się seria wosków do wąsów, które mają sprawić, że Johnnie Walker będzie smakować (jeszcze) lepiej.

Idealna woda na kawę
16 sierpnia 2016, 10:43Aquiem to woda o idealnym składzie do zaparzania kawy. Jej sprzedażą zajmuje się firma z Baton Rouge w Luizjanie.

Najlepsze restauracje podają nie to, co zamówił klient
18 stycznia 2017, 12:49Badania przeprowadzone w 26 wysoko ocenianych restauracjach serwujących sushi w Los Angeles wykazały, że niemal w połowie przypadków podawano tam inne ryby, niż zamówił klient. Połowa z tego, co zamówiliśmy, nie jest tym, czym miała być - mówi główny autor badań profesor Paul Barber z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles (UCLA)